Vlada se zadužuje 40 miliona eura kod Erste i Societe banke

Bez autora
Dec 30 2012

Ministarstvo finansija zadužiće se za 40 miliona kod Erste i Societe Generale Montenegro bankom. Vlada je odobrila zaduživanje u cilju servisiranja obaveza do kraja godine kao i za stvaranje fiskalne rezerve za prvi kvartal naredne. Iz Ministarstva finansija je saopšteno da su u prethodnom periodu imali komunikaciju sa više banaka u cilju nalaženja najboljeg načina zaduživanja, odnosno najpovoljnijeg kreditora. Nakon opsežnog istraživanja i upoređivanja mogućnosti za zaduživanje, odnosno razmatranja ponuđenih uslova, kao najpovoljniji kreditori su identifikovane Erste i Societe Generale Montenegro banka. Nakon zaključenja ugovora saopštiće se uslovi kreditnih aranžmana sa te dvije banke. Kreditni aranžmani biće zaključeni u cilju obezbjeđenja sredstava za servisiranje obaveza do kraja godine, koje su tradicionalno najveće u posljednjem kalendarskom mjesecu, kao i za stvaranje fiskalne rezerve za prvi kvartal naredne godine.

Vlada se zadužuje 40 miliona eura kod Erste i Societe bankeMinistarstvo finansija zadužiće se za 40 miliona kod Erste i Societe Generale Montenegro bankom – saopšteno je juče iz Ministarstva.

- Vlada je odobrila zaduživanje u cilju servisiranja obaveza do kraja godine kao i za stvaranje fiskalne rezerve za prvi kvartal naredne – navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da su u prethodnom periodu imali komunikaciju sa više banaka u cilju nalaženja najboljeg načina zaduživanja, odnosno najpovoljnijeg kreditora.

- Nakon opsežnog istraživanja i upoređivanja mogućnosti za zaduživanje, odnosno razmatranja ponuđenih uslova, kao najpovoljniji kreditori su identifikovane Erste i Societe Generale Montenegro banka – navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva nijesu saopštili pod kojim uslovima su se zadužili.

- Nakon zaključenja ugovora saopštićemo uslove kreditnih aranžmana sa te dvije banke. Kreditni aranžmani biće zaključeni u cilju obezbjeđenja sredstava za servisiranje obaveza do kraja godine, koje su tradicionalno najveće u posljednjem kalendarskom mjesecu, kao i za stvaranje fiskalne rezerve za prvi kvartal naredne godine – navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da je Crna Gora ove godine otplatila oko 233 miliona eura obaveza, uključujući i garancije date Kombinatu aluminijuma za kredit vrijedan 23,4 miliona eura.

Te obaveze su, kako je objašnjeno, isplaćene iz redovnih budžetskih prihoda i zaključenih kreditnih aranžmana, čija je vrijednost u ovoj godini iznosila 262,9 miliona eura.

Iz Ministarstva su saopštili i da je rebalansom budžeta za ovu godinu bilo planirano zaduživanje od 308 miliona eura, tako da preostali, zakonom definisani, iznos zaduženja do kraja godine iznosi između 40 i 50 miliona eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik